Saturday 22 August 2015

Tomyam ayam

  
Tomyam ayam special
Tomyam ni yang pekat punya..senang je nak buat..blender semua bahan jadi la pekat..hihii.jom tengok bahan bahan ada ke idak nak buat nya..hanya di wafyhouse..

Bahan bahan
*Bawang merah
*Bawang putih
*Bawang besar
*Halia
*Cili merah
*Cili padi
*tomato
Serai
Daun limau purut
Limau nipis
Lobak merah
Bunga kubis
Kubis
Gula
Garam
Perencah tomyam
Air
Minyak

Mak aiii cam banyak la plak bahan- bahan masakan wafy kali ni..alaaa bahan biasa je tuu..tak banyak mana pun kannnn..nak buat tomyam takk..jom tengok cara buatnya pulakk.

Kisar semua bahan bertanda *. panaskan minyak dan tumis bersama serai hingga naik bau wangi.
Masukkan perencah tomyam.
Masukkan air dan seterusnya ayam.kacau.
Biarkan ayam itu seketika(sehingga masak atau mendidih). Setelah itu masukkan lobak merah, bunga kubis dan kubis. Biarkan lagi seketika. Setelah itu dimasukkan air perahan limau nipis, tomato, gula dan garam.suai rasa dan akhir sekali masukkan daun limau purut.
Ok..siap..sedia untuk dihidang bersama telur dadar..hihii..
Selamat mencuba!




8 comments:

  1. wah nampak sedap, boleh cuba ni nanti ^^

    ReplyDelete
  2. Selalu buat tak bertumis..sekali sekala nak tumis la..nice..

    ReplyDelete
  3. thanks sharing..boleh cuba ni nanti..:)

    ReplyDelete
  4. Sedapnya tomyam, lagi pekat lagi sedap ni :D hehehe fatin memang tak reti la masak-masak camni. paling simple boleh la. sebab lebih suka makan sambal :D kalau rajin nanti boleh cuba la resepi ni , thanks for sharing ^_^

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...